KINGS OF GRAFFITI

De silo’s op de Tramkade, die tijdens de vorige edities van het festival al verfraaid zijn, zijn volgens velen uitgegroeid tot iconen van de stad ‘s-Hertogenbosch. Kings of Colors gaat voor de lustrumeditie weer als vanouds uitpakken en spraakmakende nationale en internationale kunstenaars  gaan werken op het unieke canvas: de zes 21 meter hoge graansilo’s. Tijdens het driedaagse festival laten we diverse stijlen zien. Van de old school pioniers met klassieke graffiti tot de nieuwe generatie grafisch geschoolde graffiti artiesten. Alle facetten van graffiti komen aanbod. Door de kunstenaars de vrije hand te geven, krijgt het publiek een mooie en levendige indruk van deze creatieve en kleurrijke subcultuur.

Line up Kings of Colors Festival 2019 | Graansilo’s

I AM EELCO

I AM EELCO

I AM EELCO a.k.a. Eelco van den Berg is een multidisciplinaire schilder, muralist en illustrator uit Uden. Bekend om het creëren van psychedelische landschappen en dieren met behulp van het unieke kleurenpalet ontwikkelt in de straten van New York. Gebiologeerd door hiphop tijdens de basisschool begon zijn artistieke carrière met graffiti. Op een gegeven moment besefte hij dat belettering niet voldoende was om het complete verhaal te vertellen, dus hij wendde zich tot figuratie. Nu valt zijn veelal handgetekende werk op door zijn sterke gebruik van kleuren, motieven en illustratieve elementen in een surrealistische popartstijl.

Bier en Brood

BIER EN BROOD

Bier en Brood bestaat uit Koen Harmsma en Jelmer Noordeman, beide afgestudeerd als Illustrator aan de Willem de Kooning Kunstacademie in 2010. Geïnspireerd door machines, natuur en architectuur, hebben ze een unieke stijl, vaak geïnterpreteerd als sinister en apocalyptisch. Naast het maken van zeer gedetailleerde pentekeningen, weten ze wat ze moeten doen met spuitbussen en verf. Hun motto: hoe groter hoe beter. Hoewel onze passie binnen het onconventionele ligt, streven Koen en Jelmer ernaar een breed spectrum van kunst te vertegenwoordigen, altijd gericht op artistieke authenticiteit.

Nicky Nahafahik

NICKY NAHAFAHIK

Nicky Nahafahik is een autodidact visuele kunstenaar met een graffiti achtergrond. Wat begon als een illegale graffiti-expressie met abstracte letters in de jaren 90, evolueerde naar hedendaagse realistische werken in openbare ruimtes en galerijen in onder andere Amsterdam, Stockholm en New York. Met voornamelijk een spuitbus als medium om de perfecte balans te vinden tussen realisme en het abstracte, geïnspireerd door flora en fauna, of het nu in kleur, zwart-wit of met goud, koper en metallic tinten is. In de graffitiscène krijgt een kunstenaar met een gewaardeerde reputatie de titel “Koning”. Met dit in het achterhoofd begon hij op een realistische manier leeuwen en ander katachtigen te schilderen.

Marcus Wedman

MARCUS WEDMAN

Marcus Wedman heeft altijd al een passie voor tekenen en schilderen gehad en is al jaren actief met de spuitbus. Hij ontdekte al snel dat graffiti verder gaat dan alleen het aanbrengen van schuttingtaal. De diversiteit aan letters, vormen en kleuren spraken hem aan. Er waren duidelijke stijlen te herkennen in deze subcultuur. Het creëren van een eigen stijl deed je onderscheiden van de rest. Naast het ontwerpen van letters ligt zijn specialisme bij het maken van afbeeldingen zoals cartoons, voorwerpen en/of portretten. Tegenwoordig combineert hij de spuitbus en de airbrush om tot een zo realistisch mogelijk resultaat te komen.

Tymon de Laat

TYMON DE LAAT

Tymon de Laat alias MeLikePainting studeerde in 2001 af aan de Willem de Kooning Academie. Hij heeft een sterke binding in kleur en techniek met urban contemporary en street-art. Zijn werk is brutaal geschilderd in felle kleuren, trefzekere gebaren en is geïnspireerd door zijn reizen om de wereld en dan met name door Latijns-Amerika. In 2007 heeft Tymon MeLikePainting opgericht. Sinds 2011 is MeLikePainting galerie opgericht, een pop-up winkel die rond reist in Rotterdam. Naast vrij werk behoren toegepast schilderen, muurschilderingen en customizen ook tot de bezigheden. In 2011 zijn 5 werken opgenomen in de internationale kunst collectie van de “World Art Games” en het museum van Vukovar te Kroatie.

SMOK

BIRD

ETRS

Karski

KARSKI AND BEYOND

Karski en Beyond hebben een achtergrond in grafisch ontwerp en de academie voor beeldende kunst. Karski pakte de spuitbus op toen hij nog maar 10 jaar oud was. Beyond, van een andere generatie afkomstig, begon in 1997 met schilderen. In 2012 hebben ze hun vaardigheden bij wijze van experiment gecombineerd. Omdat de eerste muur die ze samen schilderden zo goed werkte, besloten ze hun krachten te bundelen. Sindsdien hebben ze in verschillende landen verschillende muurschilderingen gemaakt. Karski en Beyond hebben beiden een passie voor reizen en het maken van kunst. Ze zijn blij dat ze deze passies in hun dagelijks leven kunnen combineren. Hun werk staat bekend om het gebruik van originele en levendige kleurencombinaties. Het bevat realistische, grafische en abstracte elementen vaak met een verrassende diepte en ongelooflijke hoeveelheden dynamiek. Voor Karski en Beyond is kunst een manier om zichzelf te uiten, en het doen van grote muurschilderingen zoals deze maakt hen levend. Elk van hun schilderijen vertelt een verhaal. Het is daarom dat ze echt moderne verhalenvertellers zijn.

Beyond

SUNK

DILK

ENIGMA GEOMETRICKS

Line up Kings of Colors Festival 2019 | Mainstage

Line up Kings of Colors Festival 2019 | Main entrance

Kings of Colors Festival | interview met Blade “The King of Graffiti”

Fotoboek Kings of Colors Festival