Geschiedenis en straatkunst komen op een unieke manier samen om een belangrijk historisch verhaal uit Den Bosch tot leven te brengen. Cultuurhistorie is een belangrijk thema in Noord-Brabant. Een van de belangrijkste periodes in de geschiedenis van de Brabantse hoofdstad met gebeurtenissen die nog steeds zicht- en merkbaar zijn in de regio en zelfs fundamenten hebben gelegd voor het hedendaagse Nederland, is Het Beleg van de stad in 1629 door Frederik Hendrik.
Kings of Colors gaat het verhaal over “Het Beleg van 1629” door middel van minimaal 12 geschilderde kunstwerken in de openbare ruimte vertellen. Voltooid levert het een wereldwijd unieke openlucht expositie op, omdat nog nooit één historisch thema is verbeeld door zo’n grote hoeveelheid aan murals. De eerste mural “Fear need courage” gemaakt door TelmMiel vertelt het verhaal van Kapitein Kevelaer die op 4 mei 1629 met 800 manschappen uit het garnizoen van Breda heimelijk de stad binnenkomt.
Een oorlogstactiek genaamd ‘contravallatie-linie’ werd gebruikt om de stad af te sluiten door een grens te creëren. Het doel was om de mensen in de stad te isoleren, zodat niets naar binnen of naar buiten kon. De enige manier om dat voor elkaar te krijgen, was door ‘s nachts door het water te gaan terwijl ze hun zware wapens droegen.
Dit project is mede mogelijk gemaakt dankzij de steun van: het Prins Bernard Cultuurfonds, afdeling Erfgoed van gemeente ’s-Hertogenbosch, Fonds Pop Up van gemeente ’s-Hertogenbosch, Kring Vrienden van ’s-Hertogenbosch, Zayaz Woningcorporatie, Peinemann Hoogwerksystemen, SPS bv, Nellen Schoonmaakdiensten, Mavro Internationa, Prima Clean