SubZero

Kunst op z’n coolst

Het Nederlands IJsbeelden Festival, dit jaar voor het eerst in Biddinghuizen, trekt jaarlijks zo’n 130.000 bezoekers en komt met iets nieuws: SubZero. Bij SubZero neemt straatkunstplatform Kings Of Colors je mee op een unieke ontdekkingstocht door de meest indrukwekkende street art van Nederland!

Speciaal voor deze expositie hebben 22 topkunstenaars een werk gemaakt dat perfect aansluit bij de sfeer van het IJsbeeldenfestival. De expositie laat je zien hoe rijk en divers de Nederlandse straatkunstscene is.Deze kunstenaars maken kunst die wereldwijd te zien is in galeries of als iconische muurschilderingen.

Betreed de wereld van SubZero en ontdek hoe de rauwe energie van de straat zich perfect laat combineren met de schoonheid van ijs en kunst!

  • Het IJsbeelden Festival / SubZero is te beleven van 14 december 2024 tot en met 2 maart 2025.
  • Op maandag gesloten.
  • Geopend van 10.00 tot 17.00 uur.
  • Toegankelijk voor rolstoelen en kinderwagens.
  • Bereikbaar met auto en OV (Station Harderwijk).

Line-up:

Ard Doko
Ard Doko, autodidactische kunstenaar, begon op 18-jarige leeftijd de internationale straatkunstscene te veroveren. Zijn werk, van bakstenen muren tot canvas, onthult maatschappelijke chaos en schoonheid en behandelt thema’s rond cultuur en identiteit. Doko’s onderscheidende stijl bevat iconische ogen als symbool van waarneming en introspectie, een constante te midden van visuele chaos.
Hij steunt geestelijke gezondheid en LGBTQ+-projecten via werk in opdracht en gemeenschapsinitiatieven. Zijn werk is wereldwijd te zien, onder meer op exposities naast beroemde kunstenaars zoals Shepard Fairey en Joseph Klibansky.

BEYOND
Beyond, actief sinds 1997, maakt kunst geïnspireerd door graffiti. Na zijn opleiding als grafisch vormgever besloot hij zich volledig aan kunst te wijden. Beyond creëert wereldwijd indrukwekkende werken, zowel in opdracht als samen met internationale artiesten.
Zijn focus ligt op vrij werk in openbare ruimtes en op canvas, met een kenmerkende stijl die typografie, lagen, en zorgvuldig gekozen kleuren samenbrengt.
Door diverse technieken te combineren, geeft hij zijn dynamische schilderijen diepte en een unieke visuele kracht.

CAZN
CAZN toonde al vroeg zijn tekentalent. Zijn creatieve reis begon met krabbels op muren en objecten, en kreeg vorm op de kunsthumaniora en in Gent en Antwerpen, waar hij studeerde aan de Stedelijke Secundaire Kunstacademie en de Koninklijke Academie voor Beeldende Kunsten. Geïnspireerd door zijn grootvaders, verfijnde hij zijn vaardigheden in ruimtelijk inzicht, kleurtheorie en kunstgeschiedenis. Zijn unieke stijl combineert graffiti, architecturaal design en realistische beelden, afgewerkt met een persoonlijke touch.

Dominique Latoel
Dominique Latoel (1980), een Molukse kunstenaar met Alifuru-wortels, woont in Deventer, Nederland. Na te hebben gewoond in Amsterdam en New York, gebruikt hij zijn kunst om zijn inheemse cultuur levend te houden en bewustzijn te creëren over de betekenis ervan. Geïnspireerd door de natuur en cultuur van de Molukse eilanden, combineert Latoel traditionele Alifuru-overtuigingen met hedendaagse thema’s.Zijn werk doorbreekt stereotypen en bevordert respect voor inheemse culturen, waarbij hij de kracht en schoonheid van zijn erfgoed viert.

ETRS
ETRS combineert de rauwe energie van graffiti met de verfijning van hyperrealistische kunst. Zijn stijl is herkenbaar door kenmerkende letters en indrukwekkende murals die realisme en dynamiek samenbrengen. Met meesterlijk gebruik van spuitbussen creëert hij werken die intense kleuren en delicate details verenigen. Of hij nu een grote stadswand of een subtiele muurschildering maakt, zijn veelzijdigheid en passie blijven zichtbaar.
ETRS blijft trouw aan zijn graffiti-roots terwijl hij zijn kunst voortdurend vernieuwt en ontwikkelt.

Gart Smits
Gart is een creatieve duizendpoot met een werkgebied dat zich uitstrekt van graffiti tot allerlei muzikale excessen in zijn studio. Zijn stijl omvat klassieke graffiti elementen die hij vlekkeloos mengt met realistische portretten. Kenmerkend in zijn gevelkunst is het gebruik van zwart, wit en grijstinten in combinatie met één contrastkleur. Zijn fascinatie voor portretten en de menselijke trekjes komt steeds meer naar voren in zijn werk, waarbij hij geen moment twijfelt om de lat telkens een stukje hoger te leggen.

Iota
Iota is een jonge kunstenares uit Brussel die zich sinds haar jeugd richt op portretschilderen. Haar nieuwsgierigheid en technische experimenten brachten haar naar een persoonlijke stijl, sterk geïnspireerd door pointillisme. Spuitbusverf biedt haar het ideale compromis tussen precisie en bewegingsvrijheid.
In haar werk streeft Iota ernaar kunst en omgeving te laten versmelten, waarbij elk schilderij een brug vormt naar een specifieke emotie of sfeer. Ze zoekt het moment waarin de menselijke ziel geraakt wordt en vertaalt dit in verf.

James Jetlag
Jetlag is al 30 jaar actief als muurschilder en werkt de laatste 13 jaar professioneel. Zijn werk valt op door technisch vakmanschap en bijzondere composities. Jetlag herhaalt zichzelf nooit; elke muurschildering is uniek. Stilistisch combineert hij vaak realistische elementen, maar hij zoekt altijd nieuwe richtingen. Voor James is stijl geen vast gegeven, maar een manier om sfeer te creëren. Hij gelooft dat vernieuwen en variëren essentieel is voor een kunstenaar, en het vastleggen van één stijl te vermijden.

Jan Stel
Jan Stel (Purmerend, 1970) is een veelzijdig kunstenaar met een passie voor straatkunst, graffiti en fotografie. Hij begon in 1988 met graffiti en ontwikkelde zich tot een kunstenaar die muren, panelen en canvas verrijkt met kleurrijke en gedetailleerde kunstwerken. Zijn werk streeft naar verbinding met de omgeving en de mensen. Stels fotografie, gekenmerkt door fijne details en subtiele kleurgradaties, wordt internationaal geëxposeerd en verzameld.Zijn kenmerkende stijl en vakmanschap maken hem geliefd bij kunstliefhebbers wereldwijd.

Jasper Briks
Jasper is een muurkunstenaar uit Budel, Brabant, waar hij nog steeds woont. Zijn passie voor verf begon al op jonge leeftijd; vanaf zijn negende volgde hij schilderlessen en legde hij een sterke basis in kunst en compositie. Na de middelbare school studeerde hij Toegepaste Psychologie, wat hem hielp een eigen visie te ontwikkelen. Jaspers muurschilderingen voegen sfeer toe aan ruimten door kleuren en vormen zorgvuldig af te stemmen op de omgeving, met een stijl die altijd een unieke, persoonlijke uitstraling behoudt.

Laxmi Manuela
Laxmi Manuela is een autodidact kunstenares en streetartist uit Rotterdam. Na studies in Antropologie en Sociologie ontdekt ze haar passie voor schilderen, wat leidt tot een innerlijk conflict over haar carrièrekeuze. Uiteindelijk kiest ze voor een fulltime kunstenaarschap. Haar werk richt zich op thema’s als taboes doorbreken en vrouwenempowerment, weergegeven in schilderijen en grootschalige muurschilderingen wereldwijd. Ze verkent contrasten tussen culturen en verwerkt persoonlijke ervaringen zoals liefde, seksualiteit en verlies, waardoor haar kunst een krachtige uitdrukking van haar innerlijke wereld wordt.

Loes van Reijmersdal
Loes van Reijmersdal (1995) studeerde in 2021 af aan de St. Joost School of Art & Design. Haar werk, geïnspireerd door de natuur, omvat muurschilderingen, tekeningen, installaties, tatoeages en fotografie. Ze gebruikt natuurelementen als metafoor voor de cyclus van het leven en verkent de helende kracht van patronen en kleuren. Naast haar individuele kunstpraktijk werkt ze samen met anderen aan community art-projecten, maakt deel uit van het street art duo Zoet & Frizzz en het productieteam van The Artist Way Initiative.

Marcus “GOMAD” Debie
Marcus Debie, geboren in 1972, ook bekend als GOMAD, is een Nederlandse graffiti-artiest en muurschilder. Geïnspireerd door films als ‘Beat Street’ en ‘Style Wars’, begon hij in de vroege jaren 80 met schilderen. GOMAD wordt gezien als een pionier in de Zuid-Nederlandse graffiti-scene. Zijn stijl combineert fotorealisme met surrealistische elementen en invloeden van oude Nederlandse meesters. Zijn werk, een mix van organische en grafische composities, wordt gevoed door de natuur, mensen en street art.

Marloes de Kiewit
Marloes de Kiewit is een autodidactische muurschilder, schilder en illustrator uit Rotterdam. Ze maakt muurschilderingen, raamtekeningen, (digitale) illustraties en beschilderde objecten voor particulieren en bedrijven. Haar werk valt op door sterke lijnvoering, stippen en een subtiele flow. Wat begon in zwart-wit is geëvolueerd naar een breder kleurenpalet en andere technieken.
Ze combineert lijnwerk met kleurrijke, realistische composities, waarbij ze zich verliest in details en zoekt naar balans tussen beweging, stilte, kracht en kwetsbaarheid.

Naomi King
Naomi Rozalina King is een veelzijdige creatief ondernemer, illustrator, grafisch ontwerper en muralist. Haar passie voor kunst ontstond in haar jeugd, geïnspireerd door idyllische kerkillustraties en de noodzaak om creatief om te gaan met beperkte middelen. Vandaag maakt ze opvallende illustraties en muurschilderingen die verbinden en inspireren.
Met dromen van internationale projecten combineert Naomi kunst, reizen en lesgeven, terwijl ze anderen motiveert met haar creatieve visie en avontuur.

Nicky Nahafahik
Nicky is een visueel kunstenaar met een achtergrond in graffiti. Wat begon als abstracte, illegale graffiti in de jaren ’90, is geëvolueerd naar realistische werken in de openbare ruimte, galerijen en diverse projecten in steden zoals Amsterdam, Berlijn en New York. Geïnspireerd door flora en fauna, zoekt hij de balans tussen realisme en abstractie, met werken in levendige kleuren, zwart-wit of metallics. Zijn beroemde leeuwen symboliseren de “King” uit de graffitiwereld, later uitgebreid naar andere dieren. Hij werkt zowel solo als samen met internationale kunstenaars.

Nina Valkhoff
Nina Valkhoff is een muralist en schilder uit Rotterdam met meer dan 20 jaar ervaring. Haar kleurrijke werken zijn wereldwijd te zien, van Zweden tot Mexico en van Duitsland tot Curaçao. Ze studeerde illustratie aan de Willem de Kooning Academie. Nina specialiseert zich in grote muurschilderingen, waarbij ze planten en bedreigde diersoorten afbeeldt. Met haar kunst wil ze bewustwording creëren over de schoonheid en het belang van minder bekende dieren, terwijl ze passie en natuur tot leven brengt op muren.

Paul Watty
Paul Watty (geboren op 2 december 1975 in Cuijk) is een veelzijdige kunstenaar en ontwerper. Bekend als kunstenaar, graphic designer, muralist, autodidact, graffitist en character designer, beschouwt hij zichzelf het liefst als ‘creative’. Deze term weerspiegelt zijn voortdurende ontwikkeling en verkenning van nieuwe technieken en stijlen. Paul blijft zich constant vernieuwen en ontwikkelen, wat zijn werk een dynamisch en evoluerend karakter geeft.

Ricardo van Zwol
Ricardo van Zwol (1975, Rotterdam) is een veelzijdige kunstenaar die precisie en rauwe expressie combineert. Zijn werk omvat portretten, trompe l’oeils, vergezichten en abstracte vormen, vaak geïnspireerd door zijn passie voor tattookunst. Hij schildert op diverse ondergronden, zoals canvas, houten planken en muren, waaronder de iconische pijlers van de Van Brienenoordbrug.
Onder de naam R-75 creëert hij een mix van geometrie en realisme in unieke kleurenpaletten, gewaardeerd om de intense detaillering en krachtige uitstraling.

Roy “Karski” Valk
Karski begon in 1984 met graffiti, op 10-jarige leeftijd, toen hij ‘s nachts uit het raam klom om te oefenen. Zijn passie voor graffiti is sindsdien niet veranderd. In de beginjaren deelde hij foto’s met artiesten wereldwijd, en nu zijn zijn projecten wereldwijd te zien.
Als pionier in de Nederlandse graffiti-scene is Karski een autoriteit op het gebied van graffiti en street art. Na een opleiding aan de grafische school en kunstacademie, behoort hij tot de vooraanstaande artiesten in Nederland.

SMOK
Smok, geboren op 20 november 1972 in Antwerpen, is een veelzijdige kunstenaar actief sinds 1986. Zijn carrière begon in graffiti, maar evolueerde naar street art. Met spuitbussen en diverse media creëert hij kunst die mensen laat glimlachen of nadenken over thema’s als natuur, maatschappelijke verantwoordelijkheid en sociale bewustwording.
Zijn passie groeide uit tot een beroep en bracht hem naar landen als Duitsland, Mexico en de VS. Deze reizen voeden zijn inspiratie en tillen zijn werk naar nieuwe hoogten.

Tymon de Laat
Tymon de Laat haalt inspiratie voor zijn kunst uit de straten van Rotterdam, zijn geboortestad, en uit de Latijns-Amerikaanse cultuur. Deze fascinatie ontstond na een jaar in Latijns-Amerika kort na zijn afstuderen aan de Willem de Kooning Academie. Deze reis, vol ontmoetingen en indrukken, beïnvloedde blijvend zijn wereldbeeld en relatie tot kunst. Zijn werken, vooral schilderijen en muurschilderingen, tonen portretten van mensen die hij op reis fotografeerde. Hij portretteert hen als symbolen van multiculturalisme, met expressieve patronen en kleuren die zijn kenmerkende stijl weerspiegelen en emotie oproepen