Mural Kloosterkwartier Veghel

Murals en projecten

De eerste mural van Veghel is een feit! De mural, een eerbetoon aan de Zusters Franciscanessen gemaakt door kunstenaar Gunther Caz’n Baeyens, is door cultuurwethouder Menno Roozendaal, Coen Hendriks van Zenzo Maatschappelijk Vastgoed en Jan-Henk van Ieperen van Kings of Colors of overgedragen aan de bewoners van het Kloosterkwartier Veghel. Het ontwerp voor de muurschildering is geïnspireerd op een tekening van één van de zusters, Zuster Ludwina, die deze creatie beschouwt als een weergave van de schepping. Het ontwerp is een vertaalslag van het kloosterleven van zuster Franciscanessen, die zich hebben laten door: de doelstellingen van de 15 werken van Barmhartigheid en de spiritualiteit van Franciscus van Assisie, met het accent op de hele schepping waar de mens centraal in staat, om deze te behoeden, te bewaken, te bewerken en ervan te genieten.
Het idee achter het ontwerp is om een moderne twist te geven aan een traditioneel concept, waarbij hyperrealistische afbeeldingen worden gecombineerd om een uniek glasraameffect. De centrale focus van de muurschildering is de boom, van onder tot boven weergegeven als een facetten glasraam. Dit creëert niet alleen een visueel interessant middelpunt, maar biedt ook een esthetisch aantrekkelijke en stevige structuur die passend is voor het project. Om realistische elementen toe te voegen aan het ontwerp, worden een vlinder, zonnebloemen en goudvissen geïntegreerd. Het concept van ‘aarding’ wordt vertegenwoordigd door de elementen van grond, water, lucht en metaal.

Deze zijn subtiel geïntegreerd in het ontwerp, met inkleuring van de facetten die elkaar overlappen om diepte te creëren, vergelijkbaar met echte glasramen waarbij de lichtinval een speciaal effect veroorzaakt. Dit ontwerp biedt een unieke en eigentijdse interpretatie van traditionele kunst en het mixen van verschillende technieken en elementen resulteert in een opvallende en betekenisvolle muurschildering die perfect past bij de omgeving. Op verzoek van een aantal bewoners worden handen, die symbool staan voor “zorg” en een “nieuw begin”, in het ontwerp verwerkt. De handen in de vorm van een hart worden zo geplaatst dat deze de perfecte plek zijn voor het maken van een foto en zo nog meer aandacht voor de muurschildering zal genereren.
Recap!

Bekijk ook even toffe video die we gemaakt hebben.