Mural Bossche Vakschool

Murals en projecten

Ontdek de magie van gevelkunst. Bij het ontwerpen van de muurschildering, gemaakt door kunstenaar Marcus “Gomad” Debie, zijn de leerlingen van de Bossche Vakschool als uitgangspunt genomen. De school is trots op ze, het is ‘hun school’, en daarom zet de school de leerlingen graag in het spotlicht. Aangevuld met de gehanteerde slogans ‘Samen voor groei’, ‘De juiste plek voor slimme handen’ en kernwoorden ‘inclusiviteit’ en ‘diversiteit’ vormt het een mooie mix van ingrediënten voor een onderscheidende muurschildering.
Om een spannend beeld te creëren is er gewerkt in lagen en contrasten. In deze muurschildering vertaalt dat zich in een combinatie van abstracte vormen en realistische afbeeldingen. Silhouetten van mensen op de achtergrond en realistische afbeeldingen van leerlingen, hun studie en handen die de vaardigheden verbeelden op de voorgrond. Het ontwerp is meer dan visueel; het is de vertaalslag naar de verschillende opleidingen van de school.
Ook is er een subtiele verwijzing gemaakt naar de Bossche Draak. In de muurschildering is plaatst ingeruimd voor wellicht de beroemdste uitvinder, kunstenaar en visionair Leonardo da Vinci en de Bossche luchtvaartpionier Henri Bakker. Hij is verbeeld als jongen die vliegt met zelfgemaakte (draken)vleugels. Zo vatten we de draak, de mens en de techniek in één beeld. Samen geven deze elementen een mooie afwisseling in het ontwerp zonder de duidelijke lijn te verliezen.