Van Gogh in de vijf Brabantse Spoorzones

Het Van Gogh Murals idee is simpel en doeltreffend. In elke spoorzone van ‘s-Hertogenbosch, Breda, Eindhoven, Helmond en Tilburg is een mural met Van Gogh als inspiratiebron op een goed zichtbare plek. De murals worden ontworpen en gemaakt door Brabantse kunstenaars.  De kwast wordt vervangen door de roller en de spuitbus. Gekeken wordt ook welke rol de betreffende stad in het leven van Van Gogh heeft gehad. Alle vijf de murals horen ook bij elkaar en krijgen nog meer waarde als je ze alle vijf gaat zien. Hoewel ze natuurlijk los ook al zeer de moeite waard zijn.

Mural Den Bosch

Deze zes meter hoge muurschildering van de Bossche kunstenaar Eric van Boxtel zoomt in op de sociale omgeving van Van Gogh: “De muurschildering laat Vincent van Gogh zien als energieke kunstenaar en passievol mens met om hem heen een verbeelding van mensen die dicht bij hem stonden. Mensen die hem hielpen, waar hij liefde voor voelde of door wie hij geïnspireerd raakte. Zoals Brabantse boeren, levenspartner Sien en zijn broer Theo die hem financierde en waar hij veel mee schreef”, vertelt Eric. De beweeglijke stijl refereert aan de schildertoets en vormentaal van Van Gogh en verbeeldt zijn bewogen rusteloze geest. Altijd op zoek naar zijn missie in het leven en erkenning en liefde van mensen. De tekst ‘Close friends are truly life’s treasures’ is de vertaling van een uitspraak van Van Gogh: ‘Goede vrienden zijn de echte schatten van het leven.’

De muurschildering in ‘s-Hertogenbosch is een samenwerking tussen ZuidlijnVan Gogh BrabantHet Noordbrabants MuseumSPSBoels en Zayaz Wooncorporatie.

Mural Eindhoven

In Eindhoven heeft kunstenaar Julien Crevaels zich laten inspireren door de landelijke omgeving waar van Gogh heeft gewoond en geschilderd. Het kunstwerk is te zien in een tunnel die de onderdoorgang is van een van de oude wegen tussen Nuenen en Eindhoven waar Van Gogh vaak liep als hij zich bewoog van zijn ouderlijk huis naar het station. “Uitgangspunt voor de muurschildering zijn twee foto’s die bij de spoortunnel genomen zijn. De foto’s laten het typische landschap zien wat van Gogh ook op zijn schilderijen liet terugkomen; knotwilgen, boerderijen en weilanden. Door de verwerking van kleuren is er een duidelijk zichtbare verwijzing naar zijn werk. Door de zwarte omlijning van ieder vlakje lijkt de muurschildering op een groot glas-in-lood raam”, vertelt Crevaels. Door de overgang van het ene naar het andere gebied komen de kleuren in de tunnel tot leven en spreken ze tot de verbeelding. Sta stil, kijk en waan je in een schilderij van Van Gogh.

De muurschildering in Breda is een samenwerking tussen ZuidlijnVan Gogh BrabantGemeente Eindhoven, Vlakwerk en Dynamo.

Mural Breda

Deze 130-meter lange muurschildering, gemaakt door Joren Joshua, is een ode aan de ‘vergeten broer van Vincent van Gogh’ en de Bredase Backer & Rueb machinefabriek. Joren werkte bijna twee weken aan de schildering en kreeg bij deze flinke klus hulp van bevriende kunstenaars. In de schildering zit een man met knal oranje haar verwerkt, dit is Cornelius (Cor) van Gogh, het jongere broertje van Vincent van Gogh. Net als Vincent kende Cor een bewogen leven. Vanwege zijn technische achtergrond werkte hij een tijdje bij Backer & Rueb. Hij vond Nederland echter maar niks, dus ging hij op reis en kwam hij terecht in Zuid-Afrika. Hij werd daar technisch tekenaar voor de Zuid-Afrikaanse Spoorwegmaatschappij. Uiteindelijk sloot Cor zich aan bij het Boerencommando tijdens de Tweede Boerenoorlog, maar hij raakte al snel gewond. Vincent en Cor kwamen op dezelfde manier aan hun einde. Tijdens zijn verblijf in het ziekenhuis heeft Cor zichzelf op 32-jarige leeftijd doodgeschoten.

De muurschildering in Breda is een samenwerking tussen ZuidlijnVan Gogh BrabantGemeente Breda en Blind Walls Gallery.

Mural Helmond

Kunstenares Ilse Weisfelt heeft zich laten inspireren door de arbeiders in Van Gogh’s schilderijen. Op de vier pilaren onder het viaduct van de Kasteel-Traverse, aan weerszijde van het kanaal, wordt in een eigentijdse vorm uitwerking gegeven aan dit thema. De pilaren zijn weliswaar afzonderlijk te bekijken maar gaan ook een verbinding aan.  “Ik ben aan de slag gegaan met de arbeiders waar Van Gogh zo door gefascineerd was. Deze komen in verschillende herhalende patronen op de pilaren. De ene zijde laat steeds de ‘arbeider’ zien, de andere zijde is een variatie op het Brabants landschap – het Kerkje dat Van Gogh vaak geschilderd heeft, houten stammen en velden.

De muurschildering in Helmond is een samenwerking tussen ZuidlijnVan Gogh Brabant, Urban Matterz, Gemeente Helmond en Stichting Carat.

Mural Tilburg

De muurschildering in Tilburg is gemaakt door graffitikunstenaar Erik Veldmeijer. Erik is al zo’n 25 jaar actief als kunstenaar en zijn muurschilderingen zijn te vinden door heel Tilburg. Zijn nieuwste werk, van vijf bij zes meter, is nu te aanschouwen op de Ringbaan Noord in Tilburg. “Het verhaal achter de Van Gogh schildering is geïnspireerd op de zonnebloemen van Van Gogh. Het is een Zonnebloemmeisje met een gieter die zichzelf water geeft en daarmee de cyclus van het leven symboliseert.” Ook toont het werk de haat-liefde verhouding van Van Gogh met perspectief tekenen, wat hij uiteindelijk leerde in Tilburg.

De muurschildering in Breda is een samenwerking tussen ZuidlijnVan Gogh Brabant, Wonen Breburg, Schônste Wijk en Gemeente Tilburg.