Het verhaal achter de Van Gogh Mural in Den Bosch

De geboortedag van Vincent van Gogh op 30 maart 2019 precies 166 jaar geleden vier je natuurlijk met een muurschildering. Een schilderij, waarbij de kwast vervangen is door de spuitbus en gemaakt in de openbare ruimte zodat iedereen ervan kan genieten. De muurschildering met Vincent van Gogh als energieke kunstenaar en passievol mens. Om hem heen een verbeelding van mensen die dichtbij hem stonden. Mensen die hem hielpen, waar hij liefde voor voelde of door geïnspireerd raakte. Zoals Brabantse boeren (uit de aardappeleters), model en levenspartner Sien en zijn broer Theo die hem financierde en waar hij veel mee schreef. De beweeglijke stijl refereert aan de beweeglijke schildertoets en vormentaal van Van Gogh en verbeeldt de bewogen rusteloze geest van van Gogh. Altijd op zoek naar zijn missie in het leven en erkenning en liefde van mensen. De tekst ‘Close friends are truly life’s treasures’ is de vertaling van een uitspraak van Van Gogh: ‘Goede vrienden zijn de echte schatten van het leven.’

‘Close friends are truly life’s treasures’

Locatie: Sint Lucasstraat ‘s-Hertogenbosch
Formaat: 2×6 meter
Kunstenaar: Eric van Boxtel
Curator: Kings of Colors
Fotograaf: Len van der Pol
Videograaf: KJ van Gorkom

De muurschildering in ’s-Hertogenbosch is mogelijk gemaakt door de support van ZuidlijnVan Gogh BrabantHet Noordbrabants MuseumSPSBoels en Zayaz Wooncorporatie.

Van Gogh in de Brabantse spoorzones

Zuidlijn is een project van de B5 steden van Brabant in samenwerking met de provincie Noord-Brabant. Het doel is de spoorzones van ‘s-Hertogenbosch, Tilburg, Breda, Helmond en Eindhoven met elkaar te verbinden door creatieve, culturele, sportieve en Urban projecten. Het Van Gogh Mural idee is simpel en doeltreffend. In elke spoorzone komt een mural op een goed zichtbare plek. De murals worden ontworpen en gemaakt door Brabantse kunstenaars. Het verbindende thema is Van Gogh. Als inspiratiebron, letterlijk genomen of juist figuurlijk. De kwast wordt vervangen door de roller en de spuitbus. Gekeken wordt ook welke rol de betreffende stad in het leven van Van Gogh heeft gehad. Alle vijf de murals horen ook bij elkaar en krijgen nog meer waarde als je ze alle vijf gaat zien. Hoewel ze natuurlijk los ook al zeer de moeite waard zijn.