
Na vele maanden voorbereiding werd dinsdag 10 mei de mural aan de Bossche Copernicuslaan, een project van Kings of Colors in samenwerking met Open Art Museum, opgeleverd. Het is een bijzonder project omdat deze mural de eerste is op een flatgebouw in een wijk. Onder het toeziend oog van de Braziliaanse kunstenaar Pixote Mushi legde de Braziliaanse ambassadeur Paulo Roberto Caminha de Castilhos França en de Bossche burgemeester Jack Mikkers de laatste hand aan het kunstwerk waarna het werd overgedragen aan de bewoners van het flatgebouw. Bewoners die vanaf het begin razend enthousiast waren en tijdens het schilderen veelvuldig een kijkje kwamen nemen of praatje kwamen maken.
De mural, gemaakt door de Braziliaanse kunstenaar Pixote Mushi, is een hommage aan de overleden Braziliaanse inheemse kunstenaar Jaider Esbell die van grote betekenis is voor het land.
De feestelijke ‘oplevering’ werd ingeluid door een breakdance performance van de Bossche breakdanceschool Cypher HQ. Daarna spraken voorzitter Stefan van Ham, ambassadeur Caminha de Castilhos França en burgemeester Mikkers de vele aanwezigen toe. De bubbels en de lekkere versnapering werden verzorgd door Silleke van Keulen van Loeder Producties.
Dit project kwam tot stand door een financiële bijdrage van de Braziliaanse Ambassade in Nederland, de meer dan enthousiaste medewerking van woningbouwvereniging Zayaz, in het bijzonder wijkbeheerder Stephan de Laat, en de niet aflatende ondersteuning bij het schilderen door kunstacademie St Joost studenten Merel van Gasteren, Carly Laarakker, Bailey Birtchect, Jan van Gils en Yannick Wouters.
“
Hartelijk welkom bij de officiële oplevering van dit geweldige kunstwerk gemaakt door Pixote Mushi. Bijzonder welkom voor Zijne Excellentie Paulo Roberto Caminha de Castilhos França, ambassadeur van Brazilië in Nederland, en burgemeester van ‘s-Hertogenbosch Jack Mikkers.
Het is bijzonder voor ons als Kings of Colors om hier te staan. Want zo’n 9 jaar geleden, in 2013 organiseerde we hier om de hoek ons eerste evenementje voor vrienden en wat incrowd. Uit het zicht op een onbestemd grasveldje, daar waar nu nieuwbouw is gebouwd. In de jaren daarna is KOC uitgegroeid tot een volwaardig meerdaags ‘Urban festival’ op de Tramkade. Met op het hoogtepunt bijna 10.000 bezoekers.
Ik durf te stellen dat mede door Kings of Colors, de Tramkade is uitgegroeid tot de landelijk bekende creatieve hotspot, én trekpleister voor de stad, die het nu is. De door Kings of Colors beschilderde silo’s worden veelvuldig gebruikt in reclames, en dagelijks komen mensen uit het hele land (en daarbuiten) de silo’s bekijken.
In 2019 echter sloeg de twijfel toe over het festival. Kunnen we het succes blijven evenaren? Hoe kunnen we vernieuwen om relevant te blijven? En, hoe verantwoord is het om zo’n groot festival volledig in de handen van vrijwilligers te laten. En toen vervolgens Corona opdook werd de keuze gemaakt een andere koers te gaan varen. Ons evenement op de Tramkade was vanaf dat moment verleden tijd.
Door deze keuze vertrokken mensen uit de organisatie en uit het bestuur. Maar, zoals dat vaak gaat, kwamen er nieuwe mensen voor in de plaats. Nieuwe mensen met nieuwe ideeën.
En in plaats van zelf te willen ‘painten’ besloten we onze kennis en ons netwerk in te zetten om de héle stad mooier te maken. Om buiten de Tramkade te stappen en van de stad een permanent canvas te maken waarop kunstenaars hun talenten kunnen laten zien. Zodat meer mensen deze vorm van kunst kunnen ervaren. Daarnaast willen we aspirant kunstenaars helpen in hun ontwikkeling zodat ook zij misschien ooit kunnen acteren in deze ‘champions league van straatkunst’.
We slaan bruggen tussen de stad en onze kunst, tussen culturen en partijen van uiteenlopende aard en tussen aspirant en professioneel kunstenaars. “Using walls to build bridges” is ons motto.
Daags na de beruchte avondklok rellen in 2021 brachten we dit in de praktijk. Kings of Colors verzamelde talloze lokale kunstenaars en veranderde een neergeslagen binnenstad in een openbare kunst expositie. Een initiatief dat een vervolg kreeg door een prachtige samenwerking met de Afvalstoffendienst van deze stad waarbij 72 saaie afvalcontainers werden veranderd in kunstwerken. Hoogwaardige straatkunst ín de wijken, en een hele stad die er over praat!
Maar we willen meer en we willen groter! Meer impact maken. Dit is de eerste mural in een wijk op een flatgebouw en we hopen dat er meer gaan volgen. Wij, Kings of Colors, zijn overtuigd van de meerwaarde ervan voor de bewoners, de wijken en de stad. We beginnen, met de opleving van dit kunstwerk, nieuw hoofdstuk op de plek waar het ooit allemaal begonnen is.
Een paar maanden geleden nam Tariq Nazzal van het Open Art Museum contact met ons op. Hij had een geweldig project in gedachte en zocht naar een organisatie die hem kon helpen dit te realiseren. Via via kwam hij uit bij Kings of Colors. Open Art Museum maakte de Braziliaanse ambassade enthousiast en zij zorgde voor de nodige financiële ondersteuning. Kings of Colors maakte op haar beurt Zayaz enthousiast en zij stelde een muur ter beschikking. En zo stapte, twee weken geleden, de Braziliaanse kunstenaar Pixote Mushi in het vliegtuig om hier in Den Bosch dit kunstwerk te komen maken. Een bijzonder kunstwerk van zo’n 150m2, met bijna 140 liter muurverf en zo’n 100 spuitbussen, als hommage aan de bijzondere inheemse Braziliaanse kunstenaar Jaider Esbell die helaas onlangs is overleden.
Tot slot wil ik een aantal mensen bedanken. Jan-Henk van Ieperen (artistiek leider van Kings of Colors), die achter de schermen met zijn enorme inzet en enthousiasme bergen werk heeft verzet. Ook dank aan de studenten van de St. Joost kunstacademie die Pixote hebben geholpen tijdens het schilderen: Merel van Gasteren, Carly Laarakker, Bailey Birtchect, Jan van Gils en Yannick Wouters. Allemaal hebben ze hun hoogtevrees aan de kant gezet.
Ook wil ik nogmaals dank uitspreken richting de Braziliaanse ambassade in Nederland, Woningbouwvereniging Zayaz (in het bijzonder Stephan de Laat), het Open Art Museum (Tariq Nazzal), de gemeente ‘s-Hertogenbosch en natuurlijk Pixote Mushi!
Stefan van Ham
Voorzitter Kings of Colors
“
Onderstaande foto’s zijn gemaakt door huisfotograaf Ben Nienhuis.