Festival La Vuelta por favor!

Op zaterdag 20 augustus om 12:30 uur start de tweede etappe van de Spaanse wielerkoers ‘La Vuelta’ vanaf de Citadel in ’s-Hertogenbosch. Het peloton internationale wielrenners fietst ruim zeven kilometer geneutraliseerd door de binnenstad en het Paleiskwartier. Iedereen kan langs de route staan om het peloton voorbij te zien komen. Maar daar blijft het niet bij: aan de route wordt de Prins Bernardstraat (parkeerhaven) deze dag omgetoverd tot een gezellig festivalterrein. Gratis en voor alle inwoners en bezoekers: ‘Festival La Vuelta por favor’.

Als onderdeel van het festival gaat Stichting Kings of Colors op de Prins Bernhard straat graffiti workshops geven. En nog iets, in de weken voorafgaand aan de festiviteiten rondom de Vuelta gaan wij in verschillende wijkcentra graffitiworkshops voor jongeren verzorgen. De resultaten zijn op de etappe dag te bewonderen. Super gaaf toch!!

’s-Hertogenbosch faciliteert samen met de provincies Brabant en Utrecht en de gemeenten Breda en Utrecht in augustus de start van La Vuelta 2022. La Vuelta is een top(sport)evenement, waar feest in de steden en regio’s centraal staat, naast gezond stedelijk leven, een breed activatieprogramma met evenementen op het gebied van duurzaamheid, sport/fietsen en cultuur(historie), volop publieksinitiatieven en economische activering. Met verschillende lokale stichtingen, verenigingen en organisaties slaan we de handen ineen om tot een gevarieerd en gezellig programma te komen.

Festival

“Het peloton is natuurlijk maar kort in ’s-Hertogenbosch, maar we creëren de hele dag een Spaanse sfeer. Daarom organiseren we ‘Festival La Vuelta por favor’. Een festival op één locatie, waar voor iedereen wat te doen is en waar deelname aan alle activiteiten gratis is. Zo kan iedereen meegenieten!”, aldus wethouder Van Olden.

De eerste invullingen

De Stichting Flamencolé biedt workshops flamencodansen voor kinderen aan, er zijn optredens van de Bossche / Spaanse band Trio Vatimina Latina en van professionele flamencodanseressen, je kunt op skippyballen aan de slag met percussie, verschillende Oeteldonksche carnavalsverenigingen tonen samen een prachtig pronkstuk, de finale van de wijkbattle van PowerUp073 vindt plaats, de Stichting Fietsmaatjes zorgt voor beweging van ouderen op duo-fietsen, er is een wielercafé, een pumptrack en uiteraard kan de koers live worden bekeken op een groot scherm. In de Toonzaal kun je luisteren naar een nieuw ontwikkelde compositie van November Music, die is gebaseerd op de Strava-data van de fietsroute van de Vuelta-etappe ’s-Hertogenbosch-Utrecht en in de avond zal de Verkadefabriek de programmering volledig afstemmen op Spanje en wielrennen.

Ook wordt er door hen gewerkt aan een hedendaagse creatie van het bijzondere ‘Wonder van Empel’. De Stichting Paadjesmakers biedt voorafgaand aan La Vuelta (en op de dag zelf!) Spaans-Bosch gerelateerde groepswandelingen aan en de Coureursclub Jeroen Bosch organiseert op 7 augustus de Ronde van Spanje. Op 17 augustus kan iedereen meerijden met een historische wielertoertocht, waarbij aansluitend een heuse Spaanse avond door de coureursclub wordt georganiseerd.

Doet u vooral mee? ’s-Hertogenbosch kan en mag in augustus Spaans kleuren! Dat kan op vele manieren en heel creatief. Dat kan culinair, qua aankleding, muzikaal, inhoudelijk; zegt u het maar! U mag dus meedoen. Heeft u ideeën of wilt u met uw vereniging of bedrijf graag aansluiten bij een bont Spaans programma? Van harte welkom! Mail dan vuelta@s-hertogenbosch.nl