Nieuwe graffiti gedoogzone Den Bosch

By 6 mei 2016Projecten
Sloop HOF 1

Het zal niemand in de scene ontgaan zijn maar na 23 jaar is het doek voor de Hall of Fame in Den Bosch toch echt gevallen. De sloopkogel en bulldozers zijn druk bezig met het slopen van deze unieke locatie. Voor ons een heel speciale en bijzondere plek omdat het Kings of Colors Festival hier in 2013 geboren is. We zijn er nog steeds heel trots op dat één van de grondleggers van de graffiti cultuur “The King of Graffiti” Blade op de eerste editie van ons festival de muren met zijn kenmerkende bubble-stijl versierd heeft.

Historische overlevering legt duidelijk bloot dat Brabant, naast de Randstad, sinds het prille begin een voortrekkersrol heeft gespeeld in het tot volle wasdom komen van graffiti als kunstvorm. In diverse Brabantse steden ontwikkelde zich een sterke graffiti scene in de slipstream van het toonaangevende Amsterdam, waarbij opgemerkt moet worden dat de rest van provinciaal Nederland hierbij duidelijk achterbleef. In Den Bosch, Eindhoven, Breda en Tilburg onstonden graffiti ‘hot spots’ waar diverse graffitisten duidelijk het niveau van muurschrijver begonnen te ontstijgen. De graffiti activiteit bij het Insulindeplein (De Berenkuil) in Eindhoven trok zelfs de aandacht van werelds meest vermaarde graffiti fotograaf Henry Chalfant. Deze besloot in 1986 af te reizen naar Nederland om met eigen ogen de ontwikkelingen in Amsterdam en Eindhoven te aanschouwen. Foto’s en achtergrondinformatie aangaande deze trip legde hij vast in zijn boek “Spraycan Art” uit 1987, wat ondertussen bekend staat als een ‘bijbel’ binnen de graffiti scene.

Sloop HOF 2
Sloop HOF 3

Aan alle leuke dingen komt een eind, maar in dit geval is dat niet helemaal waar. Den Bosch zonder Hall of Fame is als Den Bosch zonder Bossche Bol. De sfeer van de Hall of Fame kunnen we niet meer terugkrijgen, deze is echt uniek voor de Paardskerkhofweg, maar op 23 mei a.s. gaan wij in gesprek met de gemeente over een nieuwe gedooglocatie in de stad. To be continued…..

Met dank aan Chriz the Wiz voor het delen van zijn kennis en Dutch Graffiti voor het gebruik van de foto’s.

Laat een bericht achter